Leestijd: 4 min.

De eerste indruk is alles. Zorg ervoor dat je woning er tiptop uitziet zodra potentiële kopers aankomen. 

Denk aan:
✔️ Een opgeruimde voortuin of balkon
✔️ Een frisse voordeur (eventueel even opnieuw schilderen)
✔️ Goede verlichting bij de entree voor een warm welkom

Een verzorgde buitenkant zorgt ervoor dat kijkers direct een goed gevoel krijgen bij jouw huis.

1. Laat de ruimte spreken

Kopers willen zich kunnen voorstellen hoe ze in jouw woning gaan wonen. Ruim dus overtollige spullen op en kies voor een neutrale inrichting. Een paar extra tips:
🛋️ Verwijder persoonlijke items zoals familiefoto’s
🌿 Voeg wat groen toe, planten geven sfeer en frisheid
🕯️ Zorg voor een aangename geur (geen overdreven parfum, maar frisse lucht of de geur van vers gezette koffie)

2. De juiste vraagprijs is cruciaal

Ondanks dat de meeste woningen momenteel boven de vraagprijs worden verkocht, blijft de juiste vraagprijs essentieel. Vraag je te veel? Dan kunnen potentiële kopers afhaken omdat ze rekening houden met hoge biedingen. Vraag je te weinig? Dan laat je misschien geld liggen. Als makelaar helpen wij je graag met een realistische waardebepaling, gebaseerd op de actuele woningmarkt en doelgroep

3. Professionele presentatie doet wonderen

Mensen kopen met hun ogen. Zorg daarom voor:
📸 Professionele fotografie die je woning optimaal in beeld brengt
🏡 Een aantrekkelijke woningomschrijving die de pluspunten van jouw huis benadrukt
📍 Een sterke online presentatie, want de meeste kopers zoeken tegenwoordig eerst onlinewoningmarkt staat momenteel flink op z’n kop. De prijzen rijzen de pan uit en veel jongvolwassenen maken zich zorgen of zij nog wel een huis kunnen kopen. Hoe realistisch is het dan nog om jouw droomhuis te kopen? Of kan je beter wachten tot de huizenprijzen weer dalen? Wij zetten een aantal tips op een rijtje, zodat jij de kans vergroot om succesvol een huis aan te kopen. 

Het is vandaag de dag zeker nog mogelijk om als starter een huis te kopen. Of het er makkelijker op is geworden… dat niet zo zeer. Maar hoe vlieg je dit dan het best aan?

Je gaat je eerste huis kopen, een grote stap voor veel mensen. Dat maakt het dan ook extra spannend. Bedenk voor jezelf goed of jij beschikt over genoeg kennis om zelf je huis aan te kopen.

Aankoopmakelaar of niet?

Een woning kopen met aankoopmakelaar is niet verplicht in Nederland, je kan dus ook zelfstandig een woning aankopen. Als starter ben je nieuw in de markt, je hebt geen ervaring op de huizenmarkt en je wilt natuurlijk geen foute beslissingen maken waar je later spijt van krijgt. Een aankoopmakelaar beschikt over de juiste kennis en deskundigheid en kan je voorzien van advies. Daarbij helpen ze jou met het doen van een realistisch bod, wat zeker in de huidige markt van toegevoegde waarde kan zijn.

Toch zijn er ook veel mensen die zonder aankoopmakelaar op zoek gaan naar hun droomwoning. Uit de cijfers van het NVM blijkt zelfs dat meer dan 70 procent zonder aankoopmakelaar op pad gaat.

Ga voorbereid op pad

Het klinkt allemaal heel logisch, maar in de praktijk zien we toch nog vaak mensen die niet duidelijk in beeld hebben wat hun financiële mogelijkheden zijn. In deze krappe en overspannen huizenmarkt is het daarom belangrijk dat je snel kunt schakelen. Zorg daarom dat je van te voren duidelijk hebt wat de mogelijkheden zijn en hoever je kunt gaan met het uitbrengen van een bod. Zo kan je snel een beslissing maken indien nodig.

Gunfactor speelt een rol…

Meestal wordt de woning door de verkopers verkocht aan de kopers die het hoogste bod hebben uitgebracht. Maar… er zijn ook uitzonderingen. Een huis verkopen brengt emoties met zich mee en er zijn ook verkopers die veel waarde hechten aan het verhaal van de potentiële kopers. Een gunfactor kan dus een rol spelen. Maak daarom een praatje met de verkoper, toon interesse in zijn of haar verhaal en eventuele toekomstplannen. Je weet nooit waar het goed voor is…

Moet ik overbieden? En… hoeveel?

Een overspannen woningmarkt, een woningtekort, inflatie en veel potentiële kopers die op zoek zijn, dan is overbieden vaak het geval. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is in het jaar 2021 bijna 75% van de huizen verkocht voor een bedrag dat hoger was dan de vraagprijs. In bijna alle gemeentes van Nederland was dit het geval. In de gemeente Nijmegen was dit gemiddeld 9,3% boven de vraagprijs.

We krijgen wel eens de vraag van klanten over hoeveel je moet overbieden om een goede kans te maken. Hier is geen specifiek antwoord op te geven, want dit verschilt namelijk heel erg per woning. Bij de ene woning wordt er €25.000 overgeboden en bij de ander zelfs meer dan €75.000. Hier is vooraf moeilijk een pijl op te trekken.